De manier waarop wij tegenwoordig onze paarden houden, vergroot het risico op maagzweren.

Welke risicofactoren kunnen de kans op een maagzweer vergroten?1,3,7

Maagzweren ontstaan door een verstoorde balans tussen enerzijds de schadelijke factoren, zoals maagzuur en anderzijds de beschermde mechanismen in de maag. Paarden zijn van nature grazende dieren en ze hebben, in tegenstelling tot mensen, een continue productie van maagzuur om te helpen bij de vertering. Hun zure maaginhoud wordt in natuurlijke omstandigheden gebufferd door het speeksel dat geproduceerd wordt als reactie op het regelmatig eten en het ruwvoer (zoals gras en hooi) zelf.

Domesticatie (bv. opstallen, beperkt grazen) heeft er echter voor gezorgd dat onze paarden minder tijd al etend doorbrengen, waardoor de maag gedurende langere perioden leeg is en de speekselproductie afneemt. Anderzijds blijft de zuurproductie wel continu doorgaan waardoor er een zeer zure maaginhoud ontstaat, die de maagwand aantast. Bovendien kan het voeren van krachtvoer (in tegenstelling tot ruwvoer) net bepaalde zuren produceren, die bijdragen aan de al zure omgeving van de maag. Maagzweren kunnen zich hierdoor zeer snel ontwikkelen bij paarden.

Sportpaarden hebben vaak minder weidegang en daarnaast een behoorlijk krachtvoerrijk dieet. Deze categorie van paarden loopt hierdoor een groter risico op het ontwikkelen van maagzweren.
Daarnaast speelt ook de arbeid die deze paarden moeten verrichten een belangrijke rol in het ontstaan van maagzweren. Maagzweren komen zeer vaak voor bij paarden die intensief getraind worden. Stress is daarbij een belangrijke triggerende factor, maar ook het mechanisch contact dat het maagzuur tijdens arbeid heeft met de verhoornde maagwand. Onder normale omstandigheden komt de zure maaginhoud namelijk bijna niet in contact met het verhoornde bovengedeelte. Bij een paard in volle arbeid zorgt de beweging echter voor een verhoogde druk in de buik en op de maag, die leidt tot het naar boven duwen van de maaginhoud. Hierdoor komt de zure maaginhoud wel in contact met het verhoornde bovendeel van de maag. Wanneer dit teveel gebeurt, kunnen er op die plaatsen maagzweren ontstaan.

Tot slot zou het langdurig gebruik van pijnstillende/ontstekingsremmende medicatie het ontstaan van maagzweren in de hand kunnen werken. Zeer veel pijnstillende geneesmiddelen die gebruikt worden in de humane en veterinaire geneeskunde maken deel uit van de groep niet steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's). Bij langdurig gebruik of hoge doseringen zou extra aandacht voor de maag nodig kunnen zijn.

Heeft u een vermoeden dat uw paard last heeft van maagzweren? Neem dan contact op met uw dierenarts!
Logo