Bij maagzweren is de wand van de maag beschadigd, wat zeer pijnlijk voor uw paard of veulen kan zijn.

Wat zijn maagzweren? 1

Maagzweren ontstaan door aantasting van het maagslijmvlies als gevolg van onevenwichtige maagzuurhuishouding. Er ontstaat dan een wond, die we maagzweer noemen. Een maagzweer is een beschadiging van de maagwand en kan pijn veroorzaken.

Uit onderzoek is gebleken dat maagzweren vaak voorkomen bij paarden. Meer dan de helft van de sportpaarden heeft er last van!

Hoe kan dit?

Het heeft te maken met de anatomie van het paard. Een paard is van nature een grazend dier, het eet de gehele dag. De maag produceert daarom continu maagzuur om te helpen bij de vertering. Maar vandaag de dag staan paarden opgestald en kunnen ze slechts beperkt grazen. Het paard brengt dus minder tijd etend door. Hierdoor is de maag gedurende langere perioden leeg en neemt de speekselproductie af. Tegelijkertijd gaat de zuurproductie wel continu door. Zo krijgt het paard een zeer zure maaginhoud, die problemen zoals maagzweren kan veroorzaken.

Bovendien eten paarden krachtvoer wat (in tegenstelling tot ruwvoer) extra zuren produceert, bovenop de normale zuurproductie van de maag. Met als gevolg nog meer zuur in de maag en dus meer kans op ontwikkeling van maagzweren.

Welke paarden lopen risico?

Sportpaarden in intensieve training hebben een groter risico op maagzweren, maar paarden die enkel recreatief gebruikt worden, kunnen evengoed lijden aan maagzweren. Vraag daarom steeds advies aan uw dierenarts indien u het vermoeden heeft dat uw paard maagzweren heeft.

We onderscheiden twee typen maagzweren8:

HET NIET-KLIERGEDEELTE
Squameuze maagwand

Het bovenste deel van de paardenmaag is bedekt met een squameus epitheel. Maagzweren ontstaan hier rechtstreeks door een verhoogde bloostelling aan maagzuur. Meestal ontwikkelen ze zich dicht bij de overgang naar het kliergedeelte (de margo plicatus).

HET KLIERGEDEELTE
Glandulaire maagwand

Het onderste deel van de maag is bedekt met het kliergedeelte. Dit deel van de maag is onder normale fysiologische omstandigheden blootgesteld aan de zure maaginhoud. Maagzweren in deze regio ontstaan daarom door problemen met de beschermende slijmlaag van de maagwand.

De letsels worden beschreven volgens de ernst en plaats van voorkomen in de maag8:


Squameuze mucosa (score EGUS council)8

Graad 0
De maagwand is onbeschadigd en er zijn geen onregelmatigheden zichtbaar.

Graad 1
Het slijmvlies van de maag is intact, maar er zijn zones van hyperkeratose (= overmatige verhoorning) zichtbaar.

Graad 2
Kleine, enkelvoudige of meerdere letsels.

Graad 3
Grote, enkelvoudige of uitgebreide oppervlakkige letsels.

Graad 4
Uitgebreide letsels met zones van schijnbaar diepe zweren.

Heeft u een vermoeden dat uw paard last heeft van maagzweren? Neem dan contact op met uw dierenarts!
Logo